ŐSSEJTMEGŐRZÉS

Biztonság, felelősség, gondoskodás

A Czeizel Intézet elkötelezett a korszerű és preventív egészségmegőrzés és védelem mellett. A várandósság magas színvonalú gondozásán túl, ezért minél több családnak szeretnénk elérhetővé tenni az őssejtmegőrzés lehetőségét.

Mert a jövő azoké, akik felkészülnek rá a jelenben!

 

Amit az őssejtekről tudni kell

 

Az őssejtek olyan, a testünk építőelemeiként működő sejtek, amelyeknek megvan az a képességük, hogy a szervezetünk bármilyen másik sejttípusává alakuljanak. Az őssejtek egyik fő jellegzetessége, hogy önmegújító és osztódási képességgel rendelkeznek, miközben megtartják azon képességüket, hogy bármilyen speciális feladatot ellátó sejtté váljanak. Ezáltal szerepet játszanak a testünk kialakításában és regenerálásában egész életünk során.

Az őssejteket jelenleg több mint 80 betegség kezelésénél alkalmazzák – beleértve a leukémiát, a limfómát, a thalasszémiát, a sarlósejtes vérszegénységet és egyéb vérrel kapcsolatos betegségeket – és az orvostudomány fejlődésével a lista tovább gyarapodhat.

A folyamatos orvosi áttörések várhatóan a regeneratív medicinában is új távlatokat nyitnak, így előrelátó, felelős döntés az őssejtek megőrzése a jövőbeni felhasználás céljából. Hamarosan az őssejtek képezhetik majd olyan rendellenességek kezelésének az alapját, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a szívinfarktus, az agyi bénulás, vagy egyéb ma még gyógyíthatatlan krónikus betegségek.

 

Miért minket válasszon?

 

A Czeizel Intézet a családtervezéstől, a várandósgondozáson át a gyermek és az egész család egészségével törődik. Névadónk szellemi örökségét ápoljuk, küldetésünk a prevenció, az egészségmegőrzés és az előrelátó felelős gondoskodás elősegítése.

Országosan kiterjedt orvosszakmai kapcsolataink, a velünk dolgozó gyermekgyógyászok, genetikusok, szülészorvosok, valamint őssejtbanki partnerünk, a Future Health Biobank egyedülálló tudásbázist jelent.

A Future Health Biobank az Egyesült Királyság legnagyobb és Európa egyik vezető őssejtbankja, amely olyan kutatási projektekben vállal szerepet és támogatást, amelyek elősegítik az őssejtterápiák elterjedését és hatékonyságuknak növelését.

A Czeizel intézet őssejtbankja Európa első, teljes mértékben akkreditált és minősített humán szövetbankja.

 

Őssejtmegőrzés lépésről lépésre

 

 1. Szolgáltatás megrendelése 5. A minta minőségi ellenőrzése
 2. Mintavételi készlet átvétele 6. Az anyai vérminta vizsgálata
 3. Mintavétel a szülés alkalmával 7. A minta feldolgozása
 4. A minta elszállítása laboratóriumba 8. A minta eltárolása

 

Exkluzív ajánlataink

 

Könnyítünk a nehéz helyzetben

A járvány jelentős terhet jelent a legtöbb család számára. Különösen akkor, amikor a baba érkezésével nagyobb kiadások is jelentkeznek. A Czeizel Intézet fontosnak tartja, hogy megoldást kínáljon annak érdekében, hogy a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzése ne maradjon el. Ezért olyan könnyített fizetési konstrukciókat alakítottunk ki, amelyek segítik a babát várók kiadásainak hosszútávú tervezését és nem terhelik meg egyszeri nagyobb összeg kifizetésévelv a családi kasszát.

 

Éveket adunk ajándékba

Early Bird kedvezményünk keretében +5 év őssejttárolást adunk ajándékba azoknak, akik várandósságuk 25. hetéig megrendelik leendő kisbabájuk őssejtmegőrzését. Az Early Bird kedvezmény más kedvezményekkel összevonható és az éves díjfizetésen kívül minden fizetési konstrukciónkra és tárolási időszakra érvényes.

 

Testvérkedvezmény

Extra kedvezményt adunk a másodikként vagy harmadikként született babáknak! Amennyiben az első babánál esetleg elmaradt vagy nem volt rá lehetősége, most ne hagyja ki! Ezzel nem csak születendő babájának biztosítja ezt a páratlan lehetőséget, hanem a család többi tagjának is, hiszen esetükben is jelentős az ilyen őssejtek befogadásának valószínűsége. A kedvezmény igénybevételéhez NEM elvárt, hogy a család már rendelkezzen Czeizel Intézetes szerződéssel!

 

Transzplantációt segítő program

A Czeizel Intézet őssejtbankja 20 000 euróig terjedő pénzügyi segítséget nyújt, ha a levett mintát a gyermek 18. életévének betöltése előtt felhasználják saját célra. Mindez bármely, az Európai Unió területén található kórház által kiállított számla esetén igaz, ha olyan kórkép kezeléséről szól, amelynél a köldökzsinórvér-őssejtek alkalmazása bevett orvosi eljárásnak számít.

 

A kedvezményeken túl lehetőség van éves díjfizetésre, valamint 12 havi részletfizetésre is. Díjkalkulátorunk segítségével személyre szabott ajánlatot készítünk Önnek.

 

Mit tartalmaznak az árak?

 

Szolgáltatásaink díja az őssejtek megőrzéséhez szükséges MINDEN költséget tartalmaz:

 • minta gyűjtéséhez szükséges mintavételi készlet;
 • minta biztonságos szállítása a laboratóriumba;
 • minta feldolgozása;
 • minta minőségének ellenőrzése;
 • anyai vérminta vizsgálata;
 • minta elkülönítése több egységre;
 • teszt-ampullák előállítása;
 • minta 20, 25 vagy 30 évre szóló (kezdeti) megőrzése, kivéve éves tárolási konstrukció;
 • transzplantációs csomag.

Őssejtgyógyászat

 

Őssejtgyógyászat megítélése, az őssejtek felhasználása hazánkban

 

Sajnálatos módon, hazánkban az őssejtek orvosi alkalmazásának megítélése meglehetősen ellentmondásos. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy az orvosi szakma véleményformáló képviselői kicsit szkeptikusan, csakis a többszörösen bizonyított, illetve a gyakorlatban már elterjedt eljárásokra tekintenek úgy, mint a gyógyítás lehetőségeire, és csak ezeket tartják alkalmasnak arra, hogy a laikus közönséget tájékoztassák alkalmazásuk módszereiről.

 

Ugyanakkor a születéskor legyűjthető, különleges képességű őssejtek saját célú megőrzésével kapcsolatos döntés meghozatalához szükség lenne az őssejtekkel kapcsolatos lehetőségek szakemberek által történő szélesebb körű felvázolására. Annál is inkább, mert az őssejtek megőrzése nem más, mint egyfajta előkészület egy esetlegesen kialakuló betegség minél hatékonyabb kezelésére, illetve gyógyítására.

 

Magyarországon a köldökzsinór-őssejtek megőrzésének fontossága nem mutatkozik meg teljes keresztmetszetében a páciens számára, ugyanis hiányzik egy nagyon fontos eleme, a közösségi bank működése, amely számára a szülő nő lemondhatna gyermeke visszamaradt köldökzsinórvér-mintájáról, amennyiben nem rendelkezett annak saját célú megőrzésére.

 

Az őssejt-megőrzés fontosságának megítélését tovább torzítja, hogy az őssejtek felhasználását, a gyógyászatban betöltött értékes szerepét kizárólag a hagyományos, hematológiai szempontból értékelik, miközben a vérképzőszervi-, illetve az immunrendszeri zavarok őssejtes kezelésén túl, mára egy teljes tudományág épült ki az őssejtek minél szélesebb körű alkalmazásának kutatására. A regeneratív medicina egyik fő alappillére az őssejtek. Az őssejtek különleges képességeinek hasznosíthatóságát keresik az orvoslás számos területén.

 

Regeneratív Medicina – őssejtkezelés bemutatása

 

A regeneratív medicina az orvostudomány sejtek, szövetek, szervek helyreállításával foglalkozó része és az egyik leggyorsabban fejlődő tudományterülete. Minden évben egyre több alapkutatás, klinikai kutatás foglalkozik az őssejtek regeneratív medicina esetén történő felhasználásával, jelenleg több mint 5000 őssejtekkel kapcsolatos klinikai vizsgálat van folyamatban.1

 

A perinatális őssejtek különleges tulajdonságaiknál fogva a regeneratív medicina jövőjét jelentik. A születés körüli időszakban levehető őssejtek (haemopoeticus, mesenchymalis őssejtek) egyszerűen levehetőek, könnyen tárolhatók és biztonságosan alkalmazhatók. Az őssejtek többi formájánál kevesebb technikai kihívást jelentenek, nem ütközünk esetükben etikai problémákba, mivel olyan biológiai szövet tárolásáról van szó, amit egyéb esetben biológiai hulladékként kezelének és nem használnának fel.2

 

A világ legelismertebb orvosi egyetemei szinte mindig rendelkeznek dedikáltan őssejtek és regeneratív medicina felhasználásával, alkalmazásával foglalkozó intézetekkel. Ezen kutatások esetén már rengeteg eredményt elértünk, de még mindig nagyon sok felfedezni való van, de a terület irányai és potenciálja nyilvánvaló. Számos elismert, ezen a területen dolgozó kutató szerint a jövőben a regeneratív medicina a mindennapjaink részévé fog válni.

 

 

 

 

Terápiás megoldások

 

 1. Szisztémás terápiák

 

 • Hematológia, csontvelő transzplantáció

 

Az őssejtek felhasználásának legklasszikusabb és legrégebbi módja. Az első ilyen célú őssejt transzplantáció több mint 50 éve történt, ilyen célú felhasználásra már több mint 1,5 millió esetben került sor és egyre nagyobb arányban volt ezek között az autológ felhasználás is, mely trend folytatódását a későbbiekben is várhatjuk. 2019-ben Európában összesen 48.512 vérképző szerverendszert érintő őssejt transzplantáció történt, melyből 59% volt autológ és 41% allogén.

A felhasználás a következőképpen alakult: myeloid malignitások (25%), lymphoid malignitások (64%) és nem-malignus betegségek (7%). Az autológ őssejtek egyre gyakoribb használatának az is egyik oka lehet, hogy új adatok szerint az mesenchymalis őssejtek nem annyira immun privilegizáltak, mint korábban gondoltuk, tehát idegen eredetű őssejt aktiválhatja az immunrendszert. Családi (nem saját célú) felhasználás esetén a privát őssejtbankban tárult őssejtek genetikai eredetű hematológiai betegségek esetén is segítséget nyújthatnak. 3,4

 

 • Autoimmun betegségek

 

A mesenchymális őssejtek gyulladásgátló, immunmoduláló hatásból következik, hogy az őssejtek egyik fő felhasználási területe az autoimmun betegségek kezelése lehet. Számos klinikai vizsgálat van folyamatban, mely a leggyakoribb autoimmun betegségek (I. típusú diabetes mellitus, szisztémás lupus erythematosus, Sjögren-szindróma, szklerózis multiplex, Crohn betegség stb) kezelését célozza. Ezekben az esetekben a terápiás hatás főleg parakrin faktorok hatására várható.4,10

 

 • Infekciók kezelése

 

Szintén a mesenchymális őssejtek gyulladásgátló hatását használja ki például a Miami Egyetem kutatása (Fáizis ½) őssejt terápia alkalmazhatóságáról Covid-19 esetében. A mesenchymális őssejtterápiában részesült betegek 91%-a a kezelés után egy hónappal még élt, ezzel szemben a kontrollcsoport (őssejtterápiával nem kezelt betegek) tagjainak egy hónapos túlélési aránya csak 42% volt. Számos további kutatás szükséges még ezen a területen, de az eredmények ígéretesek és potenciálisan más fertőzések esetén is felhasználhatóak.5

 

 • Öregedés és öregedéssel kapcsolatos betegségek megelőzése

 

Az egyik legújabb és legizgalmasabb felhasználási terület az őssejtek esetében az öregedési folyamtok és ezzel kapcsolatos betegségek késleltetést, kezelését célozza (angolul: anti-aging, longevity). Ez a terület jelenleg robbanásszerű fejlődésen megy át és mivel tudjuk, hogy az öregedési folyamtok egyik alapvető eleme az őssejtek kimerülése, így logikus, hogy őssejt terápiával is küzdjünk ezen folyamatok ellen. Nagyon ígéretes állatkísérletes és klinikai adatok állnak rendelkezésre ezen a területen.6

 

 1. Lokális terápiák

 

Az őssejtek nem csak teljes testet érintő, szisztémás folyamtok esetén használhatók fel, hanem lokális terápiák esetén is. Korai gyermekkorban jelenleg autizmus és cerebrális paresis esetében folynak korai stádiumú klinikai vizsgálatok, míg felnőttkorban például stroke és myocardiális infarctus kezelésével kapcsolatban áll rendelkezésre számos ígéretes adat. Az őssejt kezelés lokálisan nagyon fontos és gyakran használt eszköz lehet a porcszövet helyreállításában, sebgyógyulás erősegítésében vagy akár kozmetikai beavatkozások esetében is. Az ilyen irányú felhasználást hatalmas mértékben fogja elősegíteni a szövetépítés (tissue engineering) és 3D bioprinting fejlődése a következő években.7

 

Őssejtek képességei

 

Felmerül a kérdés, hogy hogy mi is teszi különlegessé az őssejteket? A nagyfokú differenciációs és osztódási képességük az mely legelsősorban felkeltette a tudományos világ érdeklődését, mivel ezen tulajdonságok lehetővé teszik, hogy károsodott szöveteket újra felépítsenek, így pótolva a kiesett funkciót. De a mesenchymális őssejtek esetén számolnunk kell a gyulladásgátló hatással is, mely annyira jelentős, hogy hogy akár autoimmun betegségek vagy infekciók kezelésére is felhasználható, vagy akár a transzplantáció utáni kilökődés megelőzésére.4

 

Őssejtek mennyisége

 

Néha felmerül a kérdés a levett őssejt számával kapcsolatban, hogy a levett őssejt mennyisége elég lesz-e egy nagyobb gyermek vagy felnőtt terápiája esetén? A mesenchymalis őssejtek osztódási képessége kiváló, in vitro ezek a sejtek könnyen, számos szövettípus sejtjeit elő tudják állítani, nem csak mesenchymális (kötőszöveti jellegű), hanem nem-mesenchymális eredetű sejteket is (pl. neuronok, hepatocyták stb)

A vérképzőszervrendszeri őssejtek esetében az osztódási potenciálja elmarad a szöveti őssejtekétől, de számos klinikai és pre-klinikai kutatás van folyamatban, mivel ez a hematológiai őssejt transzplantáció egyik legfontosabb megoldandó problémája. A számos megközelítés közül kiemelkedik a különböző citokinek, metabolitok és epigenetikai mechanizmusok használata expanzió fokozás céljából. Számos eljárással volt elérhető tízszeres-százszoros nagyságrendű expanzió a vérképző szervrendszeri őssejtek számában.3, 8, 9

 

Perinatális őssejtek előnyei

 

A perinatális (köldökzsinór eredetű) őssejtek a vérképző szervrendszeri (hematopoeticus) és szöveti (mesenchymalis) őssejtek legkiválóbb forrásai, ilyen módon a regeneratív medicina legfontosabb alapeszközei. A köldökzsinór vér és szövet tárolásával ezen sejttípusok összes elérhető jó tulajdonsága elérhetővé válik.

A perinatális őssejtek más őssejt típusokkal való összehasonlításából kiemelnénk, hogy az embrionális őssejtekkel szemben a perinatális őssejtek nem okozhatnak malignus betegségeket és nem igénylik embriók felhasználását, éppen ezért az ezzel kapcsolatos etikai problémákkal sem szembesülünk.11

Indukált pluripotens őssejtekkel való összehasonlításban pedig fontos, hogy a perinatális őssejtek felhasználáshoz nem szükséges retrovírus vagy egyéb indukáló faktorok felhasználása, így nem kell számolnunk az ehhez kapcsolódó nehézségekkel és kockázatokkal és a szomatikus mutációk is kisebb számban fordulnak elő a perinatális sejtekben, mint meglevő, funkcionáló sejtekből generált új őssejtekben.12

 

 

 

 

1, https://stemcellsportal.com

 

2, Perinatal tissues and cells in tissue engineering and regenerative medicine (Deus et al. Acta Biomaterialia, 2020)

 

3, Hematopoietic cell transplantation and cellular therapy survey of the EBMT: monitoring of activities and trends over 30 years (Passweg et al, Bone Marrow Transplantation, 2021)

 

4, Immunomodulation by Mesenchymal Stem Cells (MSCs): Mechanisms of Action of Living, Apoptotic, and Dead MSCs (Weiss et al., Frontiers in Immunology, 2019)

 

5, Umbilical cord mesenchymal stem cells for COVID-19 acute respiratory distress syndrome: A double-blind, phase 1/2a, randomized controlled trial (Lanzoni et al., Stem Cells Translational Medicine, 2021)

 

6, Application of Stem Cell Technology in Antiaging and Aging-Related Diseases (Yu, Aging and Aging-Related Diseases, 2018)

 

7, 3D bioprinting using stem cells (Ong et al., Pediatric Research, 2018)

 

8, Mesenchymal stem cell perspective: cell biology to clinical progress (Pittenger et al., njp Regenerative Medicine – Nature, 2019)

 

9, In vivo and ex vivo haematopoietic stem cell expansion (Yamamoto et al., Current Opinion in Hematology, 2020)

 

10, Mechanisms of Mesenchymal Stem Cells for Autoimmune Disease Treatment (Haque et al. Stem Cell Transplantation for Autoimmune Diseases and Inflammation. Stem Cells in Clinical Applications, 2019)

 

11, The tumorigenicity of human embryonic stem cells (Blum et al., Advances in cancer research, 2008)

 

12, Genomic Instability of iPSCs: Challenges Towards Their Clinical Applications (Yosihara et al, Stem Cell Rev, 2017)

Kincs, ami legtöbbször orvosi hulladékként végzi

 

Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről, és ezáltal arról, hogy biztosítsák gyermekeik számára a legkorszerűbb, regeneratív gyógyászat nyújtotta lehetőségeket. Ennek okait vizsgálta kutatásában három egészségügyi szakember szombathelyi és budapesti kismamák körében, és arra a következtetésre jutottak, hogy „bár az őssejtek levételének számos előnye van, a megkérdezett kismamák ismeretszintje hiányos, többségében nem hiteles forrásból szerzik az információkat és a tájékoztatásuk nem kielégítő.

 

Az őssejtek képesek szervezetünk bármilyen sejttípusává alakulni, éppen ezért használhatóak sérült sejtek pótlására, helyettesítésére. Az őssejttranszplantáció több mint 80 féle betegség gyógyításánál része az alkalmazott orvosi eljárásoknak, és napjainkig a világon közel másfél millió őssejtbeültetést végeztek. Magyarországon évente körülbelül 250 kezelés történik őssejt-transzplantációval, ezek egynegyedét gyermekeken végzik.

Köldökzsinórvér eredetű őssejteket először 1988-ban használtak transzplantációra Franciaországban, azóta több mint 40 000 köldökzsinórvér eredetű őssejtbeültetés történt világszerte. Az őssejttranszplantációk egyharmadát napjainkban már köldökzsinór eredetű őssejtekkel végzik.

Az őssejtkezeléseket alkalmazó regeneratív medicina világszerte a figyelem középpontjába került, jelenleg is több ezer klinikai vizsgálat zajlik új, őssejt-alapú kezelések kifejlesztése érdekében. A kutatók szerint az őssejtterápia jelentheti az egyik hatékony gyógymódot a diabétesz, a szívinfarktus, a születéskori oxigénhiányos állapot, időskori degeneratív betegségek, több autoimmun betegség, trauma okozta idegrendszeri sérülések és egyéb súlyos kórképek esetén a jövőben.

Ennek ellenére csak a magyar családok töredéke gondoskodik a köldökzsinórvérből és a köldökzsinór-szövetből származó őssejtek megőrzéséről, s így orvosi-biológiai hulladékként a köldökzsinór a szemétbe kerül, ezáltal a gyerekek és családtagjaik elesnek a regeneratív medicina nyújtotta hosszútávú lehetőségektől.

A Védőnő című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban Dr. Karácsony Ilona Hajnalka adjunktus, Kőhegyi Rebeka szülésznő és Máthé-Póhr Kitti erre az ellentmondásra kereste a választ, a szerzők azt vizsgálták, milyen okok miatt nem választják a kismamák a köldökzsinór eredetű őssejtek levételét és megőrzését, annak ellenére, hogy az őssejtek „ígéretes gyógyászati lehetőséget jelenthetnek a jövőre nézve, segítségükkel megváltozhat a gyógyításról alkotott képünk, illetve lehetőség nyílik az életfontosságú szövetek és szervek megújítására.”.*

Az általuk megkérdezett 200 várandós 94,5%-a hallott már a köldökzsinór őssejtlevételről, 16,5%-uk pedig élt a lehetőséggel és levetette az őssejtet. Azt is vizsgálták a szakemberek, kitől kaptak felvilágosítást a kismamák az őssejtek tárolásának lehetőségeiről: 47,5% a médián keresztül, 7,5% rokontól vagy ismerőstől, 7,0% szülész-nőgyógyásztól, 6,0% szülésznőtől, 5,5% védőnőtől szerzett információt, míg 16,0%-uk egyáltalán nem kapott tájékoztatást ezzel kapcsolatban. A válaszadók véleménye szerint a birtokukba került információk nem elégségesek ahhoz, hogy a levétel kérdésében döntést hozzanak, és a megfelelő ismeretek hiánya miatt nehezebben mérik fel az előnyöket, felhasználási lehetőségeket.

Az információhiány mellett a másik tényező, ami miatt kevesen döntenek az őssejtlevétel mellett, az az ár. A megkérdezett kismamák 88,5%-a drágának tartja az őssejtbankok árait, 92,0% élne a lehetőséggel, ha államilag finanszírozott lenne. Nem meglepő módon azok a kismamák, akik saját bevallásuk szerint jó vagy nagyon jó anyagi körülmények között élnek, gyakrabban döntenek úgy, hogy a szülés során levetetik a köldökzsinór eredetű őssejteket.

„Saját, 650 fős kutatásunk eredményei is megerősítik a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának szakemberei által publikált megállapításokat. Szinte minden várandós tud az őssejtek megőrzésének lehetőségéről (97,5%), tudják, hogy az őssejtterápia már egy bevett orvosi módszer a gyógyításban (93,9%). A mi válaszadóink esetében is a média az egyik legfontosabb információszerzési forrás (43,5%), de még ennél is többen voltak, akik Intézetünktől kaptak személyes tájékoztatást az őssejtmegőrzés lehetőségeiről (48,5%). Mi rákérdeztünk azonban arra is, hogy összességében a várandóssághoz kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokra mekkora összeget terveztek be, és a kismamák válaszai alapján nem meglepő, hogy állami finanszírozás híján kevés család költségvetésébe fér bele a levétel és a 20-25 éves tárolás összege, annak ellenére, hogy a megkérdezettek kétharmada fontosnak tartja a gyermek őssejtjeinek megőrzését.” – egészítette ki a megjelent publikáció legfontosabb megállapításait Fekete Zoltán, a Czeizel Intézet őssejtmegőrzési programjának vezetője.

 

 

*Védőnő továbbképző szakfolyóirat XXXI. évfolyam 3. szám, 28 – 30. o.

Részletekről, további kedvezményekről, illetve szolgáltatás igénylésének menetéről tájékozódjon az alábbi elérhetőségek egyikén:

Halász Kinga

+36 20 321 21 38

halasz.kinga@czeizelintezet.hu